Ett fantastiskt sätt att bryta tystnaden vid en sammankomst, träff eller annat är att servera en klurighet eller ett problem som engagerar. Eller varför inte arrangera en tävling individuellt eller mellan olika lag. Detta uppskattas oftast mer än traditionellt mingel. Klurigheterna kan också användas som ett break i den vanliga undervisningen. Själv har jag nyttjat dessa problem till olika tävlingar på fester och kalas. Efter många års digert samlande så är det hög tid att sprida dessa problem och klurigheter. Många av dessa problem är att betrakta som klassiker.

Jag har sammanställt diverse trix och klurigheter i några bra att ha häften och på en samlings-DVD som kopieringsunderlag.

Alla häften innehåller 30 olika trix och klurigheter som på något sätt är matematikrelaterade. Häftena och DVD-skivan finns till försäljning i Shopen. Nedan finns några exempel från häftet Trix och klurigheter 1.

Från och med februari 2015 finns även det stora häftet Magiskt&Klurigt 1 ute till försäljning. Häftet innehåller över 500 klurigheter,tändsticksproblem och geometriska pussel.

 

Magi i nians tabell2.png

Instruera din adepter med följande.

1u.png

Leta upp den symbol som motsvarar det svar som din adepter fick.

trix 4.png

Hux flux! Vet du vilken symbol din adepter valt. Magi med nians tabell! Svaret hamnar ju alltid i nians tabell med symbolen φ.

Kvadrat klipp.png

Utrusta deltagarna med några rutade papper (9*16) och saxar. Tävlingen går ut på att dela papperet i två delar och lägga dessa bitar så att de bildar en kvadrat på kortast möjliga tid.

Kvadrat klipp lösning.png

Lösning kvadratklipp.

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)